Dirk AL

S2390079.JPG

Ik kwam voor het eerst in de Kosmos als leerling van Hans Wesseling, dat moet zo ergens in 1975 begonnen zijn. Op een gegeven moment werd ik vrijwilliger bij de Kosmos, en eind jaren tachtig kwam ik in dienst als Balie medewerker.

Tijdens de jaren ’90 reisde ik veel in India en studeerde tijdens de winter Sanskriet in Varanasi, en tijdens de lente en het regenseizoen Tibetaans Boeddhisme in Dharmshala. Deed ook veel aan trekking, rots- en bergbeklimmen.

In 2002, een jaar na de WTC aanslagen in New York, werd ik uitgenodigd om in Thailand als Yoga-leeraar te komen werken. Ik heb daar ja op gezegd en ben naar Thailand afgereisd. Ik wist niet dat het vele jaren zou duren voor ik ooit weer terug naar ‘huis’ zou komen. In plaats van een baan als yoga leeraar, werd ik naar een monnik gestuurd en die zette me gelijk in een meditatiegrot, zeggend: “I am sorry, Ajahn have no job for you, no room or Kuti… only this cave, and Ajahn think this is the right place for you.” Die nacht begon een verblijf van 4 maanden in de grot, gedurende welke ik regelmatig in diepe meditatieve trance doorbracht. Het maakte me heel veel duidelijk over mijn ervaringen als kind, en als ik Ajahn soms s’nachts huilend opzocht in zijn deel van de grot, klagende dat ik ‘dingen zag’ en ‘dingen hoorde’, dan antwoordde hij: “I told you to control your mind; then you will become like me. You can, but you think too much. When you see something: don’t look, when you hear something: don’t listen. Don’t worry.”

Zie onder een foto van Ajahn Chaiwat, de  monnik die mij ruim 13 jaar geleden in de ‘Grot van het Honingbijen Woud’ (Tham Pha Phung) the Phang Nga, heeft ingewijd in de meditatie. Na een verblijf in de grot van 4 maanden, heeft hij mij naar de tempel ‘Kausala’ gestuurd, in Surin Province, aan de grens met Cambodia, om daar tot monnik te worden gewijd onder Luang Ta Yeun, net als Ajahn een leerling van Luang Ta Mahabua. Na enkele maanden verblijf in Wat Kausala, werd ik doorgestuurd naar Wat Pa Baan Taad, om daar met Luang Tao Mahabua zelf en met Ajahn Panya, Mahabua’s Engelse assistent, verder te leren.

AjahnChaiwat

Na 2 jaar bij de monniken, ben ik uitgetreden en les gaan geven in Engels aan scholen in Bangkok. In die tijd raakte ik bevriend met een royalistische familie in Bangkok, (afstammelingen van Rama V), en zodoende dat het idee opkwam om in Bangkok een Spiritueel Centrum te creëren. Maar het leven had iets anders met me voor…

Vier jaar geleden ben ik weggegaan bij de Tao Garden, het centrum van Mantak Chia, waar ik werkzaam was als Chi Kung & Taoist Healing Arts Instructor . Het conflict tussen de ‘Red Shirts’ in Thailand, die de door het Chinese zakenleven naar voren geschoven politici steunen; en de ‘Yellow Shirts’, die Koning en Boeddhisme (met hulp van het leger) ondersteunen, was toen hoog opgelopen. In de Tao Garden werd zelfs bloed ingezameld voor de ‘Red Shirts’, die dat in Bangkok gebruikten om symbolen van Koning, de Boeddhistische Sangha en het leger te ontheiligen/bezoedelen. Ik heb toen direct mijn huis verlaten en ben teruggekeerd naar de tempel van mijn Ajahn, in Phang Nga province, Zuid-Thailand.

De politiek gooide roet in het eten! In plaats van mijn bungalow naast Mantak Chia’s Tao Garden Resort, weer terug in de grot! Het simpele bestaan in de tempel bleek echter een panacea voor mijn ziel, en de meditatie praktijk was bijzonder leerzaam. Na een regenseizoen als monnik, stond Ajahn mij toe om als ‘reushi’, ‘yogi monnik’ in de tempel te verblijven, zodat ik ook yoga kon doen, Sanskriet chanting, etc. Tijdens de afgelopen 4 jaar heeft Ajahn me veel kunnen ‘laten zien’ en daarna heeft hij mij geautoriseerd  om Boeddhistische Meditatie te onderwijzen in de lineage van Luang ta Mahabua, onder de naam Ajahn Aggapanyo. Ajahn is inmiddels opgeklommen in de hiërarchie van de Sangha,en nu Hoofd van de Woudmonniken in ‘Bhaag Tai’, de Zuidelijke Provincies van Thailand. Grootmeester Mahabua is inmiddels overleden, en zijn Engelse assistent ook, maar de traditie wordt voortgezet door een aantal ‘loek siddh’, leerlingen van Mahabua. Door een bijzondere speling van het lot, hoor ik daar nu ineens -als ‘layman practitioner’ ook bij.
LuangTaMahabuaMomenteel ben ik op het eiland Koh Phangan, waar ik les geef in Meditatie en Taoïstische Innerlijke Alchimie, bij de Yogascholen Agama en Ananda. Ondertussen ben ik mijn ‘meditatielogboek’ van de afgelopen 13 jaar aan het uitwerken tot een filosofisch boek. Ook mijn boek ‘SanskritSambandha- “The Sanskrit Connection”, gaat verschijnen en wel via een uitgever in Singapore. Hier op Koh Phangan, tussen de Westerse ‘Tantra Adepten’, kan ik weinig beginnen met m;n Sanskriet Vidya, maar nu blijkt ineens dat India/ Zuid Oost Azie de juiste markt is… Lachen joh!

ThamPaPhung_2

En ook al ben ik al zo lang uit Nederland weg, er blijft altijd een gevoel dat ik ooit moet terugkeren om ‘mijn steentje bij te dragen’. Maar aan wat? Is er nog iets over van onze ‘westerse beschaving’?

Hartelijke Groet van Koh Phangan Eiland,

Ajahn Panyo/ Dirk Al